Шведският премиер Стефан Льовен направи рокади в кабинета и замени двама министри заради скандал, свързан с изтичане на чувствителна информация, информира Ройтерс.

С хода той ще се опита да избегне по-драстичния вариант - свикване на предсрочни избори.

Министър-председателят пожертва министрите на вътрешните работи и на инфраструктура вместо да поиска предсрочни избори повече от година преди официалния вот.

Но той запази военния си министър, отхвърляйки призива на опозиционните партии, които призоваха за уволняване на тримата министри.

"Трябва да поема отговорност за страната. Няма да е в полза Швеция да влезе в политическа криза", каза Льовен на пресконференция, позовавайки се на многото предизвикателства пред скандинавската страна и ЕС, включително Брекзит.

Опозиционните християндемократи и крайнодясната Шведски демократи обявиха, че ще искат вот на недоверие срещу военния министър Петер Хултквист.

Ако опозицията спечели вота, това може да доведе до сваляне на ляво-зеленото правителство на Льовен и свикване на евентуални предсрочни избори.

"Аз ще се занимавам с това, ако и когато се случи", поясни премиерът относно вота на недоверие. Той посъветва опозицията да помисли добре преди да предприеме тази стъпка, тъй като това е отговорност, която трябва да поеме.

Скандалът е свързан със съхранението на информация според споразумение от 2015 г. между Шведската транспортна агенция и IBM Швеция. Льовен призна в понеделник, че страната и гражданите са били изложени на риск от потенциално изтичане на чувствителна информация.

Някои от достъпните данни извън Швеция са свързани с регистрационни номера на превозвани средства по земя, въздух и вода в скандинавската страна.