Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) фактически престана да съществува като единна организация и времената, когато можеше да определя условията на световния пазар на петрол трябва да бъдат забравени.

Това заяви ръководителят на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин пред Ройтерс.  

Това са първите коментари от страна на шефа на компанията, след като производители на петрол не успяха да сключат споразумение за замразяване производството на суровината, за да подкрепят увеличаване на цените по време на среща в Катар миналият месец.

Дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин Сечин отдавна поддържа скептично мнение за ОПЕК. Според него Русия трябва да се придържа към своя стратегия и да защити пазарния си дял.

70-те години на XX век, когато редица големи производители от Близкия изток можеха да регулират условията на световния пазар на петрол чрез създаване на картелни структури като ОПЕК, трябва да бъдат забравени, призова Сечин.

В момента редица обективни фактори изключват възможността картел да диктува волята си на пазара...Що се касае до ОПЕК, тя практически престана да съществува в качеството си на единна организация, убеден е Сечин.

Държавите от ОПЕК и производителки на петрол извън организацията не успяха да се договорят миналият месец, тъй като Саудитска Арабия отказа да се ангажира без присъединяването на Иран към сделката.  Именно Рияд, най-големият износител в света, има ключово влияние при вземането на решения в ОПЕК и е най-големият противник на Ислямската република. Русия не е член на организацията.

55-годишният Сечин заяви преди, че Москва никога няма да сътрудничи с ОПЕК, защото руската петролна индустрия може да устои на всеки ценови шок на суровината благодарение на евтината работна ръка и слабата местна валута.