Два от най-големите градове в Холандия няма да се подчинят на холандското правителство и на Брюксел, и ще наложат нови незаконни мерки, за да спират притока на румънски и български имигранти, след като на 1 януари паднат ограниченията за свободно придвижване на граждани на тези две страни в ЕС, пише ирландският вестник "Айриш таймс".

Въпреки предупрежденията, че това ще бъдат дискриминационни мерки, Ротердам и Хага казват, че ще отказват да дават служебен граждански номер (BSN) - който позволява на новодошлите да си направят данъчна регистрация и да се запишат за социални помощи - на имигранти от Румъния и България, които не отговарят на изискванията за настаняване и заетост.

Посочвайки, че след влизането на двете страни в ЕС през 2007 г., броят на българите в Холандия се е увеличил десетократно, а на румънците - трикратно, двата града твърдят, че евентуален неконтролиран приток може да доведе до социални вълнения.

От нова година Хага и Ротердам планират да изискват от новодошлите българи да предоставят доказателство, че имат къде да отседнат и са наети законно на работа, преди да им издадат регистрационния номер.

Холандският министър на социалните грижи и заетостта Лодeвейк Асхер предупреди Хага и Ротердам, че техните предложения са незаконни и че споразуменията с други страни трябва да се спазват.