Северна Македония изпълни всички условия и от вторник ще бъде напълно военно интегрирана в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), заяви министърът на отбраната на страната.

Радмила Шекеринска каза на пресконференция, че "тестовият период" за членство на страната й в алианса е приключил с финалната интеграционна конференция между Северна Македония и НАТО.

С тази конференция и подписването на декларацията във вторник Северна Македония "буквално завършва военната интеграция с НАТО и става равноправен член във всички военни части на алианса", отбеляза тя.

"Ние показахме, че можем да постигнем определени цели дори при много амбициозен дневен ред и да постигнем очакваните резултати. Това по някакъв начин приключва нашия "тестов период" в НАТО. Изпълнихме условията за военна интеграция и ще продължим със съвместното планиране на НАТО", каза Шекеринска.

Процесът на военна интеграция на Северна Македония в НАТО започна преди две години и половина, когато беше поканена да се присъедини и стана пълноправен член на алианса през март 2020 г.

САЩ обявиха: Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО

САЩ обявиха: Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО

Нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на НАТО в Брюксел