Генералният директор на Румънския Червен кръст Йоан Силвиу Лефтер каза във вторник, че по-голяма група бежанци от Украйна може да пристигне в Румъния, ако боевете в източната част на Украйна се засилят, съобщава "Аджерпрес".

"Ако боевете се засилят в източната част на Украйна, ние сме в мрачен сценарий, който ще доведе до по-голяма група бежанци, влизащи от Украйна и това ще изисква да сме подготвени за такава ситуация. Дори утре да е мир, Украйна все още ще има нужда от хуманитарна подкрепа, защото смятам, че една трета от страната е унищожена по отношение на инфраструктура, храна и всички необходими неща", каза Лефтер на пресконференция.

Между 27 февруари и 31 март Румънският Червен кръст отчете общи парични дарения в размер на 6 748 862 евро, от които 5 402 317 евро от юридически лица, 605 981 евро от физически лица и 210 640 евро по текстови съобщения. Онлайн даренията възлизат на 529 924 евро.

Продуктовите дарения от юридически лица, приблизително 2150 тона, достигнаха 1 533 365 евро, а тези от физически лица са 230 тона. Те бяха събрани в 47-те клона на Румънския Червен кръст и се състояха от храна, продукти за лична хигиена, спално бельо, бебешки продукти, вода, храна за животни и продукти за първа помощ.

Повече от 250 000 души са получили информация, хуманитарна помощ и услуги за събиране на семейства на всички румънски гранични пунктове, летища, жп гари и на магистрала А1.

В същото време през този период са подпомогнати 85 932 души, 40% от които деца, в центровете за настаняване на обществените институции и особено в частните пунктове за настаняване.

Румънският Червен кръст откри осем хранителни банки в окръзите Ботошани, Клуж, Констанца, Яш, Марамуреш, Сибиу, Телеорман, Тулча, а две се отварят в Салаж и Сату Маре. Украинските граждани в Румъния могат да отидат в тези магазини, за да получат безплатна помощ от първа необходимост.

Освен това им се осигурява топла храна, специализирана медицинска помощ, психосоциална помощ, финансова подкрепа за закупуване на лекарства и самолетни или влакови билети. Организират се социални и образователни дейности за деца, курсове по румънски език и латиница, а също така се предоставя помощ за онлайн курсове с техните учители в Украйна.

Повече от 7000 бенефициенти на жилища, предоставени от властите, други неправителствени организации или частни инициативи, са получили така необходимите продукти от Червения кръст.

Помощта е разширена, за да включи и останалите цивилни в Украйна чрез хуманитарни пратки, извършени от Националното дружество на Червения кръст от 58 камиона, превозващи 1450 тона хуманитарни доставки. Те стигнаха до Черновска, Ужгородска и Одеска области, откъдето са разпределени по-нататък с помощта на Украинския Червен кръст.

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Обещавали на бежанците настаняване в запълнени хотели