С 30 милиона евро Румъния ще обезщети свиневъдите, загубили животни заради африканската чума. Това стана ясно на състоялата се българо-румънска земеделска среща в село Щръклево, Русенско, съобщават от БНР.

По данни на Ветеринарно-санитарната дирекция и защита на храните в окръг Гюргево в 15 окръга на северната ни съседка вече има огнища на болестта. Умъртвени са повече от 400 000 животни.

Всички стопани обаче са получили обезщетение от държавата.

Изплатените компенсации за случаите на превантивно умъртвяване на животни са между 20 и 40 милиона евро, твърдят от Гюргевската дирекция и уверяват, че са предприети засилени мерки за ограничаване на огнищата. Особено внимание се обръща на граничните райони.

На границата с Русе има общо 21 огнища. Намерени са три заразени диви прасета и са затворени всички пазари за животни. Целта е да се ограничи заразата и навлизането и в България.

Зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов на свой ред допълни, че у нас още през пролетта са взети мерки, за да не бъдат засегнати големите свинекомплекси, в които се отглеждат около 130 000 прасета.