Румъния ще закупи изтребители F-35 Joint Strike Fighters в опит да повиши възможностите за въздушна сигурност на страната и да възпре агресията, според изявление, публикувано на уебсайта на президента Клаус Йоханис.

Румънски официални лица изразиха нарастващ интерес към закупуването на изтребителя през последните месеци, докато войната на Русия срещу Украйна продължава. Решението, което не уточнява колко самолети иска Букурещ, е взето след среща на Йоханис с Върховния съвет по отбрана на нацията, се казва в изявлението.

"Наличието на стабилни, надеждни, оперативно съвместими, гъвкави и ефективни оперативни способности за противовъздушна отбрана... като част от нашите ангажименти като държава от НАТО и ЕС е от ключово значение за постигането на целите на Румъния в областта на отбранителната политика", се казва в изявлението, съобщава "Ройтерс". "Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи чрез придобиването на последно поколение самолети F-35."

Решението за закупуване на самолета ще накара Румъния, съюзник в НАТО, който граничи с Украйна, да се присъедини към 17-членното глобално предприятие Joint Strike Fighter след официализиране на покупките на F-35 от Канада през януари. Въпреки че Румъния не изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана от 2 процента през 2022 г., страната очаква да похарчи 2,5 процента от БВП за отбрана през 2023 г., съобщи Bloomberg.

Румъния купува 32 употребявани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия

Румъния купува 32 употребявани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия

Норвегия изведе от активна експлоатация 64 изтребителя F-16, тъй като разполага с пето поколение F-35

Миналата година румънските власти се съгласиха да закупят 32 изтребителя F-16 от Норвегия.

Lockheed Martin, главният изпълнител на F-35, отправи въпроси относно потенциалната покупка на Румъния към правителството на САЩ, но коментира Breaking Defense в изявление, че "Lockheed Martin цени нашето силно партньорство и история с румънските военновъздушни сили и очаква с нетърпение да продължи това партньорство в бъдеще."

Новината за решението на страната да закупи F-35 подчертава колко драматично нахлуването на Русия в Украйна промени европейската сигурност.

Миналата седмица НАТО официално приветства Финландия като свой 31-ви член, отменяйки десетилетията на необвързаност. Швеция също чака да се присъедини към алианса, въпреки че възраженията от страна на Турция и Унгария задържаха този ход.

Интересът към F-35 се повиши в световен мащаб сред съюзниците и партньорите на САЩ, тъй като все повече държави се стремят да модернизират своите бойни флотилии и да постигнат оперативна съвместимост с оръжейните си системи, които официални лица наричат "интегрирани по дизайн".

Около 600 F-35 ще са на разположение в Европа до средата на 2030 г., каза генерал Джеймс Хекър, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка, по време на събитие, организирано от Института Мичъл на 22 март.

"Имаме четири държави, с които започнаха продажби след нахлуването в Украйна", каза Хекър. "Сега сме готови да имаме над 600 F-35 до 2034 г. и от тези 600 само около 50 ще са американски".

"Това, което Путин направи, когато нахлу в Украйна, беше точно обратният ефект, който той искаше да постигне. Това, което всъщност се случи, е, че обедини НАТО и всъщност вероятно ще разшири НАТО с още няколко страни", каза той.

До дни Атина решава за Ф-35

До дни Атина решава за Ф-35

Модернизация на гръцките военно-въздушни сили