Норвегия обяви в петък, че ще продаде 32 употребявани изтребителя F-16 на членката на НАТО Румъния за 388 милиона евро, съобщава АФП.

Румъния трябва да замени своите остарели съветски изтребители МиГ-21 на фона на руското нахлуване в съседна Украйна, изтребителите ще бъдат доставени през 2023 г. и 2024 г. след основен ремонт, каза норвежкото министерство на отбраната.

Договорът включва продажба на резервни части, поддръжка и обучение на техници.

Транзакцията "ще бъде важен принос с оглед на укрепването на военновъздушните сили на съюзник в НАТО", каза норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Той добави, че договорът ще бъде от полза и за норвежката отбранителна индустрия, тъй като тя ремонтира самолета.

Норвегия приключи изваждането от активна експлоатация на своите 64 изтребителя F-16, закупени през 80-те години на миналия век, по-рано тази година, тъй като разполага с изтребители от пето поколение F-35.

Първите F-16, които влязоха в експлоатация през 70-те години на миналия век в Съединените щати, бяха изтребители от четвърто поколение, но Lockheed Martin прозвежда модернизирани версии с подобрена авионика и оръжейни системи, които се считат за самолети от 4,5 поколение.

32-те самолета F-16 от конфигурация M6.5.2 ще бъдат доставени с резервни двигатели и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно състояние и се очаква да бъдат използвани от ВВС на страната поне 10 години, съответно през преходния период към бойни самолети пето поколение.

Правителството на Румъния одобри сделката през юни, когато обяви, че цената на придобиването ще бъде 454 милиона евро без ДДС. Парламентът даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 г.

Румъния в момента разполага със 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия

Президентът Клаус Йоханис каза през февруари, че Румъния планира да закупи самолет F-35 на Lockheed Martin като част от програмата за модернизация на военновъздушните сили.

През март Йоханис обяви, че Румъния трябва да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт от 2% след руското нахлуване в съседна Украйна. Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., заяви, че планира да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 г., за да засили отбранителните си способности.

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Страната ускорява планираната покупка на употребявани F-16 от Норвегия