През последните 24 часа в Румъния са регистрирани 2 069 нови случая на инфекции с COVID-19, като общият брой се е повишил до 157 352. По този начин степента на инфекция е над 20%, съобщава "Романиа Джърнъл".

Още 56 нови смъртни случая от новия коронавирус са съобщени от неделя до понеделник, докато броят на пациентите, приети в реанимация, се е увеличил на 628. 118 912 пациенти са обявени за излекувани.

Броят на жертвите нарасна до 5467, като през последните 24 часа бяха съобщени още 56 нови смъртни случая: 37 мъже и 19 жени от Алба, Арад, Башау, Бихор, Бистрица-Насауд, Брашов, Калараши, Констанца, Дамбовиша, Долж, Харгита, Хунедоара, Яш, Марамуреш, Неам, Олт, Прахова, Салай, Сибиу, Тимиш, Васлуй и Букурещ.

Съобщава се за един починал във възрастовата група 20-29, един във възрастовата група 40-49, осем смъртни случая във възрастовата група 50-59, 18 смъртни случая във възрастовата група 60-69, 21 смъртни случая във възрастова група 70-79 и 7 смъртни случая при хора на възраст над 80 години.

Всички смъртни случаи са при пациенти със съпътстващи заболявания. В момента в Румъния са хоспитализирани 9 365 души, като 628 са в реанимация.

Степента на заразяване е надхвърлила прага от 1,5 в Букурещ и в други 14 окръга, за разлика от 12 окръга преди ден. Процентът е над 2 в окръзите Букурещ и Алба и Яш, според стратегическата комуникационна група. В Букурещ процентът на инфекциите на 1000 жители за 14 дни се е повишил до 2,66, срещу 2,52 в неделя.

Медицинският ръководител на болницата "Матей Балс" призовава хората да спазват санитарните правила.

Симин Айсел Флореску, ръководител на болницата за инфекциозни болести "Виктор Бабес" от Букурещ предупреди, че ситуацията е напрегната в болниците и че основната грижа трябва да бъде свързана не с това колко свободни места са в болниците, а как да стоят настрана от болестта.

"Болницата е пълна, доста е напрегнато. Трябва да говорим повече не за това колко свободни места са в болниците, а как да стоим далеч от болестта. Ако има места, това не означава, че трябва да се разболеем. Ако пациентите продължават да идват с това темпо, ние вече няма да можем да им помагаме, тъй като ще стигнем до точката, когато ще практикуваме медицина в окопите. Ние не искаме това. Опитайте се да стоите далеч от инфекцията, тъй като никой не е защитен и никой не може да гарантира, че ще има лека форма на заболяването или как ще се развие. Спазвайте правилата! Основното мнение е: ако не намалим интензивния контакт между хората, нещата ще се влошават", обясняват лекарите.

Коронавирус: Премиерът на Румъния се самоизолира

Коронавирус: Премиерът на Румъния се самоизолира

Орбан бе интервюиран от Силвиу Манастире