Румъния спира военните полети с изтребителите МиГ-21 LanceR от днес заради техния "значително висок процент на произшествия", съобщи Министерството на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Страната, която е член на НАТО, ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия.

Този ход не е свързан с руската инвазия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния.

От румънското силово министерство съобщават, че в експлоатация в страната остават единствено настоящите й изтребители F-16, придобити от Португалия.

Румънски изтребител МиГ-21 се разби в поле близо до Черно море

Румънски изтребител МиГ-21 се разби в поле близо до Черно море

Пилотът е успял да катапултира

Съюзническите държави също разполагат със самолети, разположени на румънска територия за засилени мисии за въздушна полиция като част от усилията на НАТО за засилване на източния си фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

Румъния закупи първите си самолети F-16 от Португалия през 2016 г. като стъпка към постепенното премахване на своите МиГ-ове от комунистическата епоха. Министерството заяви, че ще ускори процеса за закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще му даде две допълнителни въздушни ескадрили.

Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили осигуряват тяхната експлоатация за минимум 10 години и ще формират въздушен капацитет за преминаване към реактивни самолети от пето поколение F-35, съобщиха от ведомството.

Румъния купува още 5 броя F-16 и модернизира 12-те, които има

Румъния купува още 5 броя F-16 и модернизира 12-те, които има

Букурещ иска общо 36 F-16, основен ремонт на двигатели и модернизация

Последният инцидент с МиГ-21 се случи в началото на март, когато изтребител на въздушен патрул се разби, а пилотът му загина. Седем войници, изпратени на издирвателна операция с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

Миналия месец румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да повиши разходите за отбрана до 2,5% от БВП през следващата година спрямо настоящите 2%.

В момента в страната са разположени над 3000 войници на НАТО, като Румъния ще приеме постоянна бойна група на своя територия.

Над 714 000 украински бежанци са преминали границата с Румъния, откакто започна руската инвазия в Украйна на 24 февруари.