Румънските власти въвеждат нова мярка за пристигащите от България - тя е в сила от днес. От 12 септември България е включена в списъка с държави от т.нар. "червена зона", за пътуващите от които се налага 14-дневна карантина при влизане в Румъния, предапреждава МВнР.

Според информация на посолството ни в Букурещ, след влизането си на румънска територия българските граждани, които представят отрицателен резултат от PCR тест, ще могат да пребивават в страната максимум до 3 дни (72 часа).

Ако българите пристигат в Румъния от страна, намираща се в жълтата зона, и представят отрицателен PCR тест, престоят им е неограничен.

Останалите изисквания остават непроменени: освен с PCR тест, от България се допускат без 14-дневна карантина ваксинираните или преболедували COVID-19 с необходимите документи - включително децата до 6-годишна възраст. Това важи и за транзитно преминаващите, но при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им.

Детайлна информация е публикувана на сайта на МВнР в раздела "Коронавирусът - как да пътуваме" на https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/romania.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg.

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България

Задължителна карантина за тези, които не са ваксинирани, преболедували или не покажат отрицателен PCR