Румъния ще ускори обществените поръчки в областта на отбраната и ще засили преговорите с Турция, България и Грузия, за да се противопостави на потенциалните последици от войната на Русия в Украйна към Черно море, заяви във вторник Висшият съвет по отбрана на страната, съобщава "Ройтерс".

Черно море е от решаващо значение за превоза на зърно, нефт и нефтопродукти. Водите му се споделят от България, Румъния, Грузия, Турция, Украйна и Русия.

През осемте месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, Турция, Румъния и България обезвреждат мини, носещи се в Черно море. 

Елитни части на САЩ тренират възпиране на Русия до границата на Украйна

Елитни части на САЩ тренират възпиране на Русия до границата на Украйна

101-ва въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ е разположена в Европа за първи път от почти 80 години

"Бяха анализирани предложения за противодействие на потенциални заплахи, така че да се поддържа мир в Черноморския регион и да се избегне разширяването на конфликта", се казва в изявление на съвета.

Предложенията включват укрепване на въоръжените сили на Румъния, ускоряване на програмите за военни доставки, провеждане на повече учения на НАТО на нейна територия, засилване на преговорите с черноморските съседи и разработване на проекти за междусистемни връзки в разширения черноморски регион, се казва в изявлението.

Членката на Европейския съюз и НАТО Румъния споделя 650-километрова граница с Украйна, домакин е на американска система за отбрана от балистични ракети и от тази година има постоянна бойна група на съюза, разположена на нейна територия.

Около 2,65 милиона украинци са избягали в Европа през Румъния през осемте месеца от началото на войната. Украйна е изпратила над 5 милиона тона зърно до румънското черноморско пристанище Констанца от 24 февруари и над 5,5. милиона тона други продукти, включително желязна руда.

AFP: Испания праща 14 изтребителя в България и Румъния

AFP: Испания праща 14 изтребителя в България и Румъния

Засилване на източния фланг на НАТО