Румънската православна църква засили агитацията преди референдума за семейството, съобщава Romania Insider.

Правителството на Румъния отдели 35,2 милиона евро за организирането на референдума за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната. Националното допитване ще се проведе на 6 октомври, събота, и на 7 октомври, неделя, между 07,00 часа и 21, 00 часа.

Референдумът в Румъния срещу еднополовите бракове ще струва €35 млн.

Референдумът в Румъния срещу еднополовите бракове ще струва €35 млн.

Парите ще дойдат от резервния фонд на правителството

Румънците са призовани да отговорят на следния въпрос: "Съгласни ли сте със закона за изменение на Конституцията на Румъния във формата, приета от парламента?".

Съгласно закона, приет от парламента, основният закон на Румъния ще бъде изменен, така че семейството да бъде определяно като брак между мъж и жена. В момента в текста се казва, че бракът се основава на брак между съпрузи.

Църквата призовава вярващите да гласуват за "брак между мъж и жена".

Патриарх Даниил, глава на Румънската православна църква, коментира, че участието на този референдум е "патриотичен, национален и дълбок демократичен акт", който има за задача да защити брака между мъжа и жената. Той разкритикува тези, които не подкрепят инициативата за промяна на основния закон и говори срещу действия за "агресивен бойкот и несправедливо оклеветяване на референдума".

Конституционният съд на Румъния одобри референдум срещу еднополовите бракове

Конституционният съд на Румъния одобри референдум срещу еднополовите бракове

На 7 октомври в балканската държава ще се проведе всенародно допитване

Духовниците в цялата страна предадоха това послание на вярващите след службата в неделя. Свещеник в Констанца се е ядосал, след като хора са започнали да напускат църквата, докато е четял послание за референдума и е намекнал, че тези, които не отидат да гласуват на допитването, за да "покажат вярата си", не са истински православни християни.

Църквата вярва, че хомосексуалността е грях и противоестествено.