Конституционният съд на Румъния обяви, че референдумът за традиционното семейство е законен, информират местни медии.

На 7 октомври в балканската държава ще се проведе всенародно допитване дали да се промени определението за семейство, заложено в Член 48 на Конституцията на Румъния, което може да доведе до обявяване на еднополовите бракове за незаконни. Допитването се организира след гражданска инициатива, събрала повече от 3 милиона подписа в подкрепа на референдум и повече от 500 000, изисквани, за да се инициира допитване за конституционна промяна.

В момента в конституцията семейството се определя като брак "между двама съпрузи", но авторите на инициативата искат промяна, така че семейството да е съюз между мъж и жена. Ако мярката бъде приета, еднополовите бракове в Румъния ще са противоконституционни.

Поправката е подкрепяна от повечето политици и религиозни организации, но срещу нея се обявява румънският президент Клаус Йоханис.

Конституционният съд на Румъния реши, че законопроектът, изменящ основния закон на страната, че семейството е основано на брак между мъж и жена - вместо на сегашната формулировка на "двама съпрузи" - е в съответствие с конституцията.

Сенатът прие нормативния акт за референдума миналия вторник.