Румънският сенатор и министър на отбраната Василе Динку, който беше изправен пред критики от президента и членове на партията след противоречиви коментари за войната на Русия срещу Украйна, подаде оставка. Това съобщи той на страницата си във Фейсбук, съобщават румънските медии и "Ройтерс".

"Тази сутрин подадох оставката си от поста министър на националната отбрана на румънския премиер Николае Чука", написа Василе Динку.

Динку пише, че решението му да подаде оставка е, защото смята за невъзможно да си сътрудничи с президента на Румъния, върховния главнокомандващ на армията.

"Смятам за необходимо да се оттегля от тази позиция, за да не навредя по никакъв начин на процесите и програмите за вземане на решения... и да не блокирам няколко проекта, които са абсолютно необходими за оптималното функциониране на Министерството на националната отбрана и румънската армия", пише министърът.

Динку също благодари на премиера за сътрудничеството и увери, че ще го подкрепи като сенатор и депутат в румънския парламент.

60-годишният Василе Динку, министър на отбраната и член на управляващата политическа сила в Румъния, Социалдемократическата партия, прави противоречиви изявления относно ситуацията в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия.

По-специално той заяви, че западните страни трябва да преговарят с Русия за прекратяване на войната, дори и да са завършили със замразен конфликт. По думите му Русия има ресурси да продължи военните действия и е необходимо да се договорят гаранции за сигурност на Украйна, тъй като властите на страната няма да се съгласят с "несправедливата загуба на територии".

Държавата на Европейския съюз и НАТО Румъния има обща граница от 650 километра с Украйна, домакин е на американска система за противоракетна отбрана и от тази година има постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия.

Елитни части на САЩ тренират възпиране на Русия до границата на Украйна

Елитни части на САЩ тренират възпиране на Русия до границата на Украйна

101-ва въздушнодесантна дивизия на армията на САЩ е разположена в Европа за първи път от почти 80 години

Василе Динку бе подложен на натиск след като каза, че единственият шанс на Украйна да сложи край на войната е да преговаря с Русия.

Около 2,65 милиона украинци са избягали в Европа през Румъния през осемте месеца от началото на войната.

В началото на октомври Динку каза, че Украйна се нуждае от международни съюзници, за да преговаря за гаранции за сигурност и мир с Русия, което предизвика критики от президента Клаус Йоханис и лидерите на управляващата управляваща коалиция. По-късно той каза, че коментарите му са извадени от контекста.

Йоханис каза, че украинците плащат с кръв във войната и само те могат да решат какво и кога да преговарят, позиция, поддържана от Румъния и ЕС.

AFP: Испания праща 14 изтребителя в България и Румъния

AFP: Испания праща 14 изтребителя в България и Румъния

Засилване на източния фланг на НАТО