Президентът на Румъния Клаус Йоханис положи клетва като временен премиер, докато не бъде сформирано ново правителство, предаде РТ.

Йоханис заяви в понеделник, че няма да поиска от Социалдемократическата партия да състави ново правителство, въпреки победата на партията на изборите. По-скоро се очаква от Националната либерална партия, класирала се втора, да се опита да сформира коалиция с центристкия алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС".

Припомняме, че премиерът Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след разочароващото представяне на Националната либерална партия.

Партията завърши на второ място зад Социалдемократическата партия на Румъния.

При 95% от обработените протоколи социалдемократите събират около 30% от гласовете, което може и да не се окаже достатъчно за формиране на правителство. Партията на Орбан получава около 25%. Центристкият алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС", вероятен коалиционен партньор на либералите, спечели 15,5% от гласовете. Други още две партии прекрачиха прага от 5% - етническите унгарци УДМР и новосформираният "Алианс за обединение на румънците", който е ултранационалистическа формация.

Премиерът на Румъния подаде оставка след загубата на изборите

Премиерът на Румъния подаде оставка след загубата на изборите

При 95% от обработените протоколи социалдемократите събират около 30%

По-рано Орбан заяви, че не може и да става въпрос за коалиционни преговори със социалдемократите, но не обясни ясно как партията му се надява да постигне мнозинство за управление в 465-местния двукамарен парламент.

Само 33% от румънците гласуваха на парламентарните избори в сравнение с близо 39,5% през 2016 г. Това е исторически слаба активност на парламентарни избори в балканската държава, което вероятно е в резултат на епидемията от коронавирус, но и също разочарованието от политическата класа.