Със своите значителни запаси от природен газ и нефт Иран има потенциал да участва в процеса на енергийна диверсификация за България. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк със своя ирански колега д-р Хасан Рохани, съобщава прессекретариатът на българското президентство.

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Новият ВСС трябвало да потвърди избора на стария за нов шеф на ВАС

Обща беше позицията, че разширяването на енергийната инфраструктура, която свързва Европа и Азия, създава предпоставки за активизиране на сътрудничеството между България и Иран.

Д-р Рохани подчерта, че в сферата на енергетиката в Иран се реализират редица мащабни проекти с инвестиции от страна на европейски държави, Китай, Индия и Япония, и Иран ще работи за привличането на нови инвеститори и получаването на достъп до нови пазари.

Двамата президенти потвърдиха стремежа на България и Иран да възстановят добрите традиции на активен двустранен икономически, научен и културен обмен. "Държавните лидери имат задача да насърчават контактите между бизнеса и в сферата на науката и културата. За Иран, България е надежден приятел и врата за разширяване на икономическите връзки с Европа", заяви д-р Рохани. Българският държавен глава подчерта, че историческите връзки между българския и иранския народ са добра основа за надграждането на двустранните отношения.

Румен Радев защити правото ни на Шенген пред Ван дер Белен

Румен Радев защити правото ни на Шенген пред Ван дер Белен

По време на двустранна среща в рамките на 13-та среща от групата "Арайолуш"

Президентът Радев изрази и интереса на страната ни за насърчаване на взаимните инвестиции в сфери като транспорта, енергетиката и туризма, както и за откриването на пряка въздушна връзка между София и Техеран.

Задълбочаването на сътрудничеството в сферата на науката и образованието също беше обсъдено от президентите на България и Иран. През последните години и в двете държави беше натрупан опит в развитието на информационните технологии, което създава предпоставки за научен обмен и партньорство между технологичните паркове.

Президентът д-р Хасан Рохани отправи покана към българския държавен глава да посети Иран в удобно за него време.