Около 2000 украински войници са били убити, а над 5000 са били ранени в битката за Лисичанск. Това докладва руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"Офанзивата за освобождаване на Луганската народна република се оказа успешна. Отне две седмици, за да обкръжим и унищожим [украинските] сили в близост до Лисичанск и Северодонецк", заяви той.

Шойгу допълни, че операцията е приключила вчера с освобождаването на Лисичанск - един от най-големите градове на ЛНР.

"По време на настъплението беше овладяна територия от 670 квадратни километра. Общите загуби на украинските въоръжени сили са 5469, като непоправимите загуби възлизат на 2218", отбеляза руският министър.

Лисичанск - обект на непонятно брутална тактика

Лисичанск - обект на непонятно брутална тактика

Украинските сили там все още се съпротивляват

По негови данни украинската армия е загубила 196 танка и друга бронирана техника, 12 самолета, хеликоптер, 65 безпилотни летателни апарата, 6 ракетни системи с голям обсег, 166 полеви артилерийски оръдия и миномети, както и 215 автомобила. "Противникът е оставил в Лисичанск 39 танка и друга бронирана техника, 11 артилерийски оръдия и минохвъргачки", добави Шойгу.

Той посочи и че се полагат усилия за разминиране на града, както и за осигуряване на хуманитарни доставки и предоставяне на медицинска помощ на цивилни.

В неделя руското командване заяви, че Лисичанск е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък. Така направиха и със Северодонецк преди седмица, но решавайки, че Лисичанск е по-важен в стратегически аспект.

Шойгу докладва на Путин: ЛНР е освободена

Шойгу докладва на Путин: ЛНР е освободена

В неделя руското командване заяви, че градът е напълно отрязан и обкръжен