Тестовите изстрелвания на ракети, които провежда Иран са доказателство, че няма извинение за плановете на САЩ да разположи противоракетни съоръжения в източна Европа, защото ракетите на Техеран не могат да достигнат толкова далеч.

Това е становището на Русия, съобщават световните медии, цитирайки руският външен министър Сергей Лавров.

През последните дни Иран изстреля балистични ракети, чиито обхват достига обекти на САЩ и Израел, разположени в Средния изток.

От Вашингтон смятат, че този противоракетен щит в Европа е необходима защита срещу всякакви нападения от страни като Иран.
Според Русия обаче плановете на САЩ са заплаха за нейната сигурност.

„Ученията, които Иран провежда през последните дни само потвърждава факта, че страната в момента разполага с ракети с обхват под 1 243 мили.
Това е още едно потвърждение и на нашето становище," заяви Лавров на брифинг.

„Става въпрос за сегашната идея за разполагане на американски противоракетен щит в Европа с такива параметри.
Не е необходимо да се следи и да реагира на тези ракети с този диапазон," допълни още Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

„Ние все още сме убедени, че изкуственият характер на дискусиите за заплахата от Ирански ракети е мотив за разполагане на противоракетен щит в Европа," заяви още след разговорите с министъра на външните работи на Йордания Салахедин Ал-Башир.

САЩ и Европа подозират, че Иран се опитва да създаде ядрено оръжие, под претекст, че ще използва ядрената си програма за невоенни цели като прикритие.

Техеран обаче отрича да съществуват подобни намерения и твърди, че ядрената програма ще се използва единствено за производството на енергия.