Пентагонът е поставил Русия на първо място в списък със заплахите за националната сигурност на САЩ и планира да увеличи разполагането на тежка бойна техника, бронирани машини и войници на ротационен принцип в страни членки на НАТО в Централна и Източна Европа.

Това пише влиятелното американско издание „Ню Йорк таймс” в материал на редакторския екип.

Във вторник военният министър на САЩ Аштън Картър посочи основните заплахи за страната. От думите му стана ясно, че след Русия са Китай, Северна Корея, Иран и накрая борбата срещу тероризма. Но той предимно се фокусира върху Русия.

Според вестника предложението на Картър да се увеличат военните разходи на САЩ в Европа от 789 милиона долара до 3,4 милиарда долара през 2017 година изглеждат прекалени и повдигат въпроси дали други непосредствени заплахи като ДАЕШ („Ислямска държава”) не са пренебрегвани.

Не може да се отрече, че Русия е станала открито агресивна при управлението на президента Владимир Путин, който наруши суверенни граници с анексирането на Крим и подклаждането на гражданската война в Украйна. Миналата година беше обявено примирие в Украйна, но все още има присъствие на руски сили в Източна Украйна, което повдига въпроса дали Русия не се опитва да сложи ръка и върху държавите от Балтика, отбелязва се в материала на „Ню Йорк таймс”.

Има и други притеснения. Русия изгражда сложна мрежа от системи за противоракетна отбрана, които нарастващо заплашват военния достъп на НАТО до въздушното пространство в някои части на Европа, включително 1/3 от небето над Полша. Подобни руски действия са в ход в Крим и Сирия, допълва изданието.

Вестникът смята, че е важно САЩ и страните членки на НАТО да увеличат ангажиментите си за колективна отбрана.

През последните повече от две години САЩ увеличиха военните учения и ротационните сили в Европа. Новият план на Картър ще гарантира, че Алиансът може да поддържа напълно оборудвано тактическо съединение от 5 хиляди войници в региона по всяко време, включително в Унгария, Румъния и балтийските държави. Според Основополагащия акт от 1997 година НАТО и Русия нямат право да разполагат ядрени оръжия от двете страни на границата, както и Алиансът няма право да разполага сили на постоянен принцип в Централна и Източна Европа. Американците заявяват, че планът няма да наруши договореностите, защото войниците са разположени на ротационен принцип, макар че ефектът ще бъде постоянно присъствие, пише още американският вестник.

“Ню Йорк таймс” пояснява, че увеличаването на американските инвестиции изпраща послание на Путин и действа като призив другите държави да увеличат разходите за отбрана. Но изданието отбелязва, че американският бюджет ще бъде засегнат от увеличаването на средствата.

Сдържането на Русия е от съществено значение. Но тази инициатива изглежда като връщане към това, което Пентагонът вършеше по традиция – подготовка за борба в големи войни с все по-скъпи оръжия срещу противници като Русия. Заплахите от „Ислямска държава” и други терористични организации са по-объркани и по-трудни за предвиждане. Америка трябва да бъде в състояние да се изправи срещу двете, но остава неясно дали планът на Картър води до правилен баланс”, заключава изданието.