В сравнение с преди провеждането на президентските избори американците са по-обезпокоени относно потенциалната заплаха, която Русия представлява за страната. Това става ясно от социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проведеното на 9-12 януари изследване показва, че 82% от американците (84% от демократите и 82 на сто от републиканците) описват Русия като голяма заплаха за САЩ.

Тръмп запазва санкциите

Тръмп запазва санкциите

Той не изключи и среща с Путин

През март 2015 година при подобен въпрос 76 на сто от анкетираните посочиха Москва като голяма заплаха за държавата им.

Според американците Русия е по-голяма заплаха за САЩ от Иран, Сирия, Китай, Саудитска Арабия, Куба и Йемен. Само Северна Корея е пред Москва - 86% от американците са на мнение, че е голяма заплаха за Вашингтон.

25 на сто от анкетираните посочват Русия като най-голямата заплаха за САЩ.

"Русия се върна към старите дни от Студената война", каза 69-годишната Онеита Уилкинс, републиканец, който живее в предградие на Ню Орлиънс. Според нея Русия е най-голямата заплаха за САЩ.

Тя не е гласувала на президентските избори. По думите й решението й е свързано с това, че тя не може да се довери нито на Тръмп, нито на Хилари Клинтън. За първи от повече от 40 години не е гласувала на президентски избори.

В проучването са участвали 1 169 американци от всички 50 щата.

Вчера президентът Барак Обама удължи всички санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и агресията в Украйна с още една година - до март 2018 г.