Русия обяви, че гони 60 американски дипломати, които се намират в страната. Това съобщи на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, предадоха световните информационни агенции. 

Също така се закрива консулството на САЩ в Санкт Петербург. 

ООН предупреди за опасност от повтаряне на Студената война

ООН предупреди за опасност от повтаряне на Студената война

Случаят Скрипал обтегна отношенията между Запада и Русия

По думите му, американският посланик в страната Джон Хънтсман е бил извикан в руското външно министерство, където зам. министърът Сергей Рябков го е запознал с решението. 

Това се прави в отговор на американските действия и ще бъде приложено и към останалите държави, експулсирали руски дипломати. 

Лавров определи като жалко и прибързано обвинението, че Москва стои зад отравянето на Сергей Скрипал, а мерките на Запада към страната му заклейми като подигравка с международното право. 

Също така Москва настоява за среща на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която да се проведе на 2 април. Целта е да се установи истината по случая. 

Москва: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

Москва: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

Великобритания нарушава международното право

Очаквано, от Държавния департамент на САЩ разкритикуваха тази стъпка. 

Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

Припомняме, че до това се стигна заради "случая Скрипал". Отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия обтегна отношенията между Лондон и Москва. 

Министерството на външните работи на Русия съобщи по-рано, че Великобритания нарушава международното право с отказа си да предостави информация за дъщерята на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал.

Говорителят Мария Захарова заяви, цитирана от руски медии, че за четвърти път Русия се обръща към Великобритания по официалните канали с предложение за сътрудничество в разследването на ситуацията със Скрипал. Тя поясни, че съответните ноти на руското посолство в Лондон са изпратени на 6,13,14 и 22 март.