Андрей Климов, ръководител на временната комисия на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса в суверенните дела на Русия, предупреди, че в условията на информационната война, разгърната срещу Русия, член от Наказателния кодекс на Руската федерация, който предвижда наказание за държавна измяна, вероятно ще бъде "по-широко прилаган", съобщава ТАСС.

"Има член 275 - "държавна измяна" - той се отнася за граждани на Русия, той може да започне да работи в случай, когато лице не само се занимава с шпионаж в полза на чужда държава или организация, но и ако предоставя финансови средства, организационна, консултантска и друга подкрепа на страни, международни чуждестранни организации или лица, чиито действия вредят на сигурността на Руската федерация", каза сенаторът след заседанието на комисията във вторник.

"И сега ситуацията е такава, че използването на този член вероятно ще бъде по-широко използвано. Просто сме принудени да го направим", добави той.

"Вярвам, че ще успеем да сложим край на информационната война достойно. Но би било по-добре да се справим без жертви, които може да са сред хората, които не приемат предупрежденията много сериозно", каза ръководителят на комисията.

Русия се опитва да се справи с тежестта на санкциите

Русия се опитва да се справи с тежестта на санкциите

Не е ясно как точно ще се осъществи блокирането на възможността западните инвеститори да излизат от руските активи.