Владимир Путин се оплака, че разследването за руска намеса на американските президентски избори през 2016 г. доказва растящата антируска истерия, съобщават АФП и руски медии.

"Ние просто виждаме увеличаване на антируската истерия", каза Путин на пресконференция след разговори с финландския си колега. "Много е жалко, че руско-американските отношения са пожертвани за разрешаване на въпроси от вътрешната политика", добави той и поясни, че в този случай става въпрос за борбата между Доналд Тръмп и политическите му опоненти.

Снимка 305851

Източник: ЕПА

Руският лидер изтъкна още, че ако бъде приет, американският законопроект за санкции срещу Русия ще бъде "още един циничен ход".

По думите му Москва реагира търпеливо, но ще настъпи моментът, когато Русия ще бъде принудена да отговори на тази арогантност.

"Не е възможно безкрайно да се толерира подобна арогантност към държавата ни", подчерта той, имайки предвид гласувания в Конгреса законопроект за налагане на нови санкции срещу Русия.

Той не каза конкретно Кремъл какви действия ще предприеме.

Според него Вашингтон и Москва могат да решат част от проблемите, ако си сътрудничат, особено в борбата срещу тероризма.

По думите му санкциите са напълно незаконни от гледна точка на международното право и нормите на Световната търговска организация.

Москва никога няма да приеме трансграничното естество на американското законодателство, което нарушава международното право, категоричен той.

Тези санкции са доказателство за опит да се използва тяхното геополитическо предимство в конкуренция с цел прокарването на икономически интереси за сметка на съюзниците си, продължи той нападките си по адрес на САЩ.

Путин смята, че сътрудничеството между Китай и Русия носи баланс в света.

Сътрудничеството между Русия и Китай е един от елементите на сигурност и стабилност в света, то не е насочено срещу трети страни, увери той и допълни, че отношенията между двете държави са на "безпрецедентно високо ниво".

Според него двете държави няма да сформират военни блокове или военни съюзи.