Москва и Пекин са против ракетните изпитания на КНДР и в същото време призовават САЩ да прекратят военните учения в региона. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT.

Изразената от топ дипломата позиция идва след среща с китайския си колега Ван И в кулоарите на срещата на АСЕАН във филипинската столица Манила.

Китай призова КНДР да действа „умно” след новите санкции

Китай призова КНДР да действа „умно” след новите санкции

Ван И призова за възобновяване на диалога

Министрите обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров, след като вчера ООН прие нови санкции срещу Северна Корея.

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

Резолюцията беше внесена от САЩ

Лавров уточни, че Русия и Китай вече са предложили пътна карта за разрешаване на корейската криза.

"Общата ни инициатива включва подкрепа на предложението на Русия за създаване на пътна карта за постепенно възстановяване на доверието и предоставяне на условия за възобновяване на шестстранните преговори. Ние се съгласихме да приложим тази концепция на практика, включително в ООН", каза Лавров след срещата си с китайския външен министър и американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

Лавров разясни на Тилърсън отговора на Москва срещу антируските санкции
Обновена

Лавров разясни на Тилърсън отговора на Москва срещу антируските санкции

Това е първата среща между двамата

По-рано Ван И заяви, че новите рестриктивни мерки срещу Пхенян са "необходим отговор" за блокиране ракетната и ядрена програма на Северна Корея. Според него санкциите не са крайната цел и призова за възобновяване на диалога.

Лавров повтори съвместната руско-китайска инициатива за "двойно замразяване", която преди беше отхвърлена от САЩ. Инициативата, предложена от Лавров и Ван И на 4 юли, включва замразяване на ракетните и ядрени изпитания от КНДР и прекратяване на мащабните съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Според руския дипломат новата резолюция цели да върне КНДР на масата за преговори, докато рестриктивните мерки трябва да блокират ракетната и ядрена програма на изолираната държава.