Русия и Китай да преминат на национални валути при търговията по между си, предложи днес руският премиер Владимир Путин на форум за двустранно сътрудничество.

Очаква се през 2008г. стокообменът между страните да бъде на стойност $50 милиарда.

По време на форума, руският премиер отбеляза, че това ще бъде тежка, но необходима задача, вземайки предвид постоянните проблеми на базираната на долари глобална икономика.

Китайският премиер Вен Джиабао, цитиран от РИА Новости, описа тесните търговски връзки между Русия и Китай като „стратегически".

Общите инвестиции на Русия и Китай вече достигат $2 милиарда, което показва много добър индекс, каза още той.

Джиабао подчерта успеха на многобройните съвместни проекти, като строежа на китайският АЕЦ „Тянван" и отварянето на фармацевтичен център в Москва.

Голям брой руски компании, включително "Роснефт" и алуминиевия концерн "РусАл", търсят инвестиции в китайски проекти.

Китайският премиер каза още, че прогрес се наблюдава и при съвместното производството на хеликоптери, машинното инжинерство, в енергийния сектор и дървообработвателната промишленост.

Русия и Китай подписаха и споразумение за изграждането на разклонение на руския петролопровод Сибир - Тихия океан към Китай.

Отсечката с дължина 67 километра ще свързва района на Амур с китайската граница и по нея ще бъде доставян сибирски суров петрол директно до петролния терминал в Дакинг, Северен Китай.