В Женева започват консултации между Русия и САЩ по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщава Интерфакс.

Отбелязва се, че руската страна ще бъде представлявана на преговорите от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, а американската от първия заместник държавен секретар Андреа Томпсън, която е с ресор контрол над въоръженията и международна сигурност.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Разговорите ще се проведат при закрити врата.

Рябков заяви пред репортери, че Москва е готова за "сериозна работа" със САЩ. Той потвърди руската позиция за запазване на договора.

По-рано НАТО обяви, че е готов за диалог с Русия по казуса с договора.

На 20 октомври американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора. Той обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

Москва и Вашингтон организират среща за ядрения договор

Москва и Вашингтон организират среща за ядрения договор

Москва иска "ясно обяснение" от САЩ за повдигнатите срещу руския адвокат Наталия Веселницка обвинения

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).