Русия е убила цивилни при бомбардировки в Сирия и сирийски бунтовници, подкрепяни от Турция, са извършили убийства и грабежи в кюрдски райони. Тези действия може да граничат с военни престъпления, извършени от Москва и Анкара, обявиха разследващи от ООН, цитирани от АФП.

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

Тя е започнала официално на 27 февруари

Доклад на комисия на световната организация, който покрива периода от юли 2019 г. до февруари 2020 г., разкрива, че Русия е бомбардирала пазар и лагер за разселени хора. При ударите са убити десетки цивилни през юли и август 2019 г.

При двата инцидента руските ВВС не са извършили нападения по конкретни военни обекти, а безразборни атаки по цивилни райони, което граничи с военно престъпление, пише в доклада.

Също се описват зверства на подкрепяни от Турция бунтовници по време на нападения в контролирани от кюрди райони. Ако бунтовниците са действали под контрола на турската армия, тези командири може би са отговорни за военни престъпления, алармират авторите на доклада.

Ердоган настоява да продължат преговорите в Астана за мира в Сирия

Ердоган настоява да продължат преговорите в Астана за мира в Сирия

Той обсъди ситуацията по телефона с иранския си колега Рухани

Следователите от ООН призовават да се подведат под отговорност извършителите на тези престъпления.

Конкретно Русия се обвинява за бомбардиране на град Маарат ал Нуман на 22 юли, когато са убити най-малко 43 цивилни. Две жилищни сгради и 25 магазина са унищожени, след като най-малко два руски самолета са излетели от военновъздушната база "Хмеймим" и са обиколили района. Седмици по-късно при атаки са убити най-малко 20 души, включително 8 жени и 6 деца, а 40 са пострадали.

Разследващите се основават на свидетелски показания, видеоклипове, данни, прихващане на комуникации и други.

Русия отхвърли като неприемливо искането на Ердоган за Сирия

Русия отхвърли като неприемливо искането на Ердоган за Сирия

Турция няма правомощия да определя съдбата на Сирия, категорична Москва

В доклада също се призовава Турция да разследва дали е провела въздушна атака по цивилен конвой миналия октомври, при която са загинали 11 души. Анкара отрича да е замесена.

Разкритията са публикувани на фона на напрежението между Турция и Русия в Сирия.