Русия и Западът преодоляха различията при сключването на ядрено споразумение с Иран, но сега са разединени как по-добре Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да съобщава дали Техеран спазва поетите ангажименти, съобщава АП.

Западните страни искат повече подробности, докато Москва е против искането им.

Различията в „шесторката” (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) предимно са задкулисни, тъй като искат да избегнат конфликти, които могат да усложнят изпълнението на споразумението, което беше сключено след дълги години на интензивни преговори.

Владимир Воронков, главен делегат на Москва в агенцията, който следи споразумението, призна, че има спор, който може да се отрази на голямото количество информация за иранската ядрена програма в бъдеще.

Според нас това е абсолютно балансиран документ, изтъкна той преди да бъде обсъден последният доклад на МААЕ за Иран в 35-членния борд днес. „Но някои от нашите колеги биха искали да има повече подробности”, добави той.

Воронков поясни пред АП, че някои дипломати от западни държави вярват, че докладът на МААЕ от 26 февруари е твърде повърхностен, за да представя искания от тях по-широк поглед, който да показва, че Иран е наблюдаван от света.

Китай споделя руската позиция. Иран пък се оплаква, че докладът е твърде подробен, поставяйки шефа на агенцията Юкия Амано натясно.

Амано смята, че е постигнат правилният баланс, вземайки под внимание, че Иран вече не е в нарушение на исканията на ООН и агенцията за спиране на ядрената програма. Той също така се противопоставя на натиск от страни членки.