Външните министри на Русия, Азербайджан и Иран, респективно Сергей Лавров, Елмар Мамедяров и Мохамед Джавад Зариф, изразиха удовлетворение от постигнатото примирие в Нагорни Карабах.

Това заяви Лавров след разговори с двамата си колеги, цитиран от ТАСС.

Не можем да пренебрегнем такъв горещ въпрос като ситуацията в Нагорни Карабах. Изразихме удовлетворение от постигнатото примирие. Полагаме усилия в помощ на нашите близки приятели да се спазва това споразумение, което надяваме се, ще бъде изпълнено и съблюдавано, включително като се вземе под внимание фактът, че има известни споразумения, които са приети през 90-те години и те са свързани с неясни задължения относно режима на спиране на огъня”, изтъкна той.

Азербайджан обвини подкрепяни от Армения сили, че 119 пъти нарушили примирието в Нагорни Карабах

Азербайджан обвини подкрепяни от Армения сили, че 119 пъти нарушили примирието в Нагорни Карабах

В рамките на 24 часа

Лавров подчерта, че руският президент Владимир Путин е провел директни разговори с президентите на Азербайджан и Армения.

„Премиерът Дмитрий Медведев е в Ереван днес и утре той ще бъде тук – в Баку. Установени са и контакти между началниците на генералните щабове на Русия, Азербайджан и Армения", поясни руският дипломат.

Запазване на статуквото в конфликта за Нагорни Карабах е неприемливо, защото неизбежно ще доведе до ескалиране на напрежението в региона, заяви от своя страна азербайджанският външен министър.