Русия приветства перспективата за подновяване на военното сътрудничество с Либия. Военният министър на Русия Сергей Шойгу прие премиера Абдулхамид Дбейба, информира АФП.

Либия е в хаос от десетилетие, откакто дългогодишният лидер Муамар Кадафи бе свален и убит през 2011 г. при гражданска война, подкрепена от Запада.

Макрон: Русия и Турция да напуснат Либия

Макрон: Русия и Турция да напуснат Либия

Инициатива на Франция за Северна Африка

През февруари държавата постави начало на нова фаза от прехода след Кадафи. Временни лидери са избрани да водят държавата до изборите през декември.

"Разглеждам вашата визита в Москва като първа стъпка към пълномащабно възобновяване на сътрудничеството между военните министерства на двете страни", каза Шойгу пред либийския министър-председател.

Шойгу изрази надежда, че "приятелският либийски народ към Русия ще преодолее дългогодишната криза, която възникна вследствие на груба външна намеса".

Дбейба и Мохамед Менфи, председател на либийския Президентски съвет, са изправени пред задачата да се опитат да обединят институциите, подкопани от разделението между признатото от ООН либийско правителство в Триполи и администрацията в Източна Либия, подкрепена от Халифа Хафтар.

Москва подкрепя Хафтар в конфликта с правителството в Триполи. Русия е обвинявана, че изпраща наемници от частната военна компания "Вагнер" да се бият на страната на Хафтар.

Чавушоглу и Лавров обсъдиха Нагорни Карабах, Сирия, Либия и туризма

Чавушоглу и Лавров обсъдиха Нагорни Карабах, Сирия, Либия и туризма

Общите интереси на двете държави се простират върху много области и актуални политически въпроси

Русия обяви през февруари, че е готова за конструктивна работа с лидерите на Либия.

Дбейба от своя страна заяви, че Либия се нуждае от подкрепата на Москва и изрази благодарността си от оказваната от президента Владимир Путин подкрепа.

"Бихме искали да дадем нов импулс на нашите отношения и да изградим нови мостове между държавите ни", подчерта той.

Парламентът на Либия утвърди ново правителство до изборите през декември

Парламентът на Либия утвърди ново правителство до изборите през декември

Новият кабинет включва 33 министри и двама вицепремиери

Дбейба поясни, че властите се надяват, че Либия ще види "нов икономически климат", като Русия играе ключова роля и осигури "икономическа подкрепа".

Вчера либийският премиер бе приет от руския си колега Михаил Мишустин. Те обсъдиха сътрудничество в енергетиката и други сфери.