Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил в Доха, Катар, с руския си колега Сергей Лавров двустранните отношения и ситуацията в Нагорни Карабах, Либия и Сирия.

Това написа Чавушоглу в Twitter. 

"Обсъдихме с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отношенията между Турция и Русия, последните събития в Нагорни Карабах, Либия и Сирия".

Припомняме, че по-рано през март, Лавров заяви готовност Русия да сътрудничи на Либия за съставянето на новото правителство.

Русия блокира декларация за Сирия в Съвета за сигурност на ООН

Русия блокира декларация за Сирия в Съвета за сигурност на ООН

Декларацията бе за рестарт на блокирания мирен процес

По отношение на Сирия, в края на февруари той заяви, че Русия имала доказателства за плановете на САЩ да задържат силите си, разположени в страната, за неопределено време. Москва е известен съюзника на президента Башар Асад. САЩ и Турция ще работят конструктивно за постигането на общите си интереси в Сирия. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс. Конфликтът в Сирия започна през пролетта на 2011 година. Само за няколко месеца вълненията в градовете се превърнаха в гражданска война между правителствените сили и опозицията.

Припомняме, че с посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах. Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци

Сред общите интереси на двете държави е и туризмът, като Москва и Анкара се надяват секторът да се възстанови на нивата преди пандемията.