Русия е готова да сътрудничи на Либия за съставянето на новото правителство, предаде ТАСС.  По време на среща със специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Либия Ян Кубиш руският външен министър Сергей Лавров потвърди готовността на Русия да сътрудничи за сближаване на позициите на либийските партии. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство. Отбелязва се, че министърът е подчертал необходимостта от засилване на координацията на международните усилия с водещата роля на ООН за възможно най-бързия край на  продължителната вътрешнополитическа криза в съответствие с решенията на международната конференция в Берлин и сигурността на ООН Резолюция 2510 на Съвета. В същото време беше потвърдена готовността на Русия да продължи да си сътрудничи с либийските партии за сближаване на техните позиции"- се казва в съобщението.

На 5 февруари на Форума на либийския политически диалог в Швейцария Абдел Хамид Дбейба беше избран за ръководител на либийското правителство, Мохамад ал-Менфи, заедно с Муса ал-Куни и Абдула ал-Лафи, влязоха в президентския съвет. Основната задача на преходните органи ще бъде подготовката и провеждането на президентски и парламентарни избори в Либия, насрочени за 24 декември 2021 г.

Либия отлага преходното правителство

Либия отлага преходното правителство

Изтече срокът за посочване на министрите

Дбейба обаче не успя да състави кабинет в дадения срок. Той сподели с либийските депутати само предложени членове на кабинета и приоритетите си за следващия период. "Готови сме да дадем имената на министрите в кабинета, но трябва да се консултираме помежду си", каза тогава Дбейба пред репортери в Триполи, без да уточнява кога всъщност ще направи това. Предвижда се кабинет от технократи, който да представлява различните географски области и социални сегменти на Либия. 

Либия стигна до вътрешен въоръжен конфликт след свалянето и убийството на бившия диктатор Моамар Кадафи през октомври 2011 г. Страната премина през цикли на насилие и тероризъм. Влошената здравна система в Либия се бори с нарастващия брой случаи на COVID-19.

Либия с преходно правителство

Либия с преходно правителство

В края на тази година предстоят избори