След повече от година опити, либийските партии се съгласиха на преходно правителство с основна задача организиране на национални избори в края на тази година.

В Либия заговориха за мир

В Либия заговориха за мир

Готви се пътна карта

"Изключително важно е да се обедини Либия и да се продължи напред по пътя към мира", каза по този повод генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на пресконференция в Ню Йорк, цитиран от VOA. Изборите, разбира се, са ключов елемент от този път към мира."

В края на едноседмичните заседания на Либийския форум за политически диалог в Обединените нации в Женева беше избран нов изпълнителен орган след два кръга на гласуване.

"Заложихме на това, че ще успеете да създадете наистина притежавано от Либия решение", заяви Стефани Уилямс, действащ пратеник на ООН в Либия, който беше посредник за партиите. Тя похвали партиите за преодоляване на многото разногласия и поставяне на първо място на интересите на Либия и нейния народ.

Уилямс каза, че победителят е получил 39 от 73 подадени бюлетини. Новият изпълнителен орган ще бъде съставен от съвет на президентството и министър-председател. Номинираният за министър-председател Абдул Хамид Мохамед Дбейба сега има 21 дни, за да сформира своя кабинет и да представи работната му програма пред Камарата на представителите на страната за пълно одобрение.

Пред преходното правителство има огромен списък със задачи, включително 24 декември 2021 г. - датата на националните избори. Уилямс заяви, че 77% от либийците казват, че искат изборите да се проведат на тази дата. ООН признава осезаем напредък в разрешаването на либийската криза.

ООН изпраща наблюдатели в Либия

ООН изпраща наблюдатели в Либия

За да осигури прекратяването на огъня между враждуващите съперници

Според национална пътна карта премиерът трябва също да стартира националния процес на помирение, да приложи споразумението за прекратяване на огъня и да се справи с тежката икономическа криза в страната. Членовете на служебното правителство нямат право да се кандидатират на изборите през декември. През октомври беше подписано прекратяване на огъня между двете основни партии - базираното в Триполи Правителство на националното съгласие и силите на Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар.

"Така че сега имаме прекратяване на огъня, имаме политическо споразумение относно изборите, имаме нов преходен орган, който ще бъде въведен", каза шефът на ООН. "Изключително важно е всички чуждестранни бойци и наемници да се преместят първо в Триполи и Бенгази, а след това да напуснат страната според новия график, който беше определен." Наемници и бойци от Русия и Турция са участвали в удължаването на конфликта в богатата на петрол Либия. Други държави, включително Обединените арабски емирства и Египет, са се намесили с големи количества оръжия и въздушна подкрепа.

Либия стигна до вътрешен въоръжен конфликт след свалянето и убийството на бившия диктатор Муамар Кадафи през октомври 2011 г. Страната премина през цикли на насилие и тероризъм. Влошената здравна система в Либия се бори с нарастващия брой случаи на COVID-19.

Готовност за диалог в Либия

Готовност за диалог в Либия

От доста време страната има два органа на изпълнителна власт