Новоизбраният премиер на Либия не успя да посочи членове на дългоочаквания кабинет преди очаквания краен срок в четвъртък, което повдигна въпроси дали преходното му правителство може да обедини фракциите на Либия, предаде АП. Номинираният в началото на февруари за министър-председател Абдул Дбейба трябваше да обяви своя кабинет на пресконференция от столицата Триполи и да го изпрати за одобрение в Камарата на представителите на Либия.

Вместо това Дбейба каза пред репортери, че е споделил с либийските депутати само предложени членове на кабинета и приоритетите си за следващия период. Назначаването на кабинета е част от подкрепената от ООН преходна пътна карта, която предвижда провеждането на общи избори в разкъсаната от войната северноафриканска държава до края на годината.

Либия с преходно правителство

Либия с преходно правителство

В края на тази година предстоят избори

"Готови сме да дадем имената на министрите в кабинета, но трябва да се консултираме помежду си", каза Дбейба пред репортери в Триполи, без да уточнява кога всъщност ще направи това. каза, че предвижда кабинет от технократи, който да представлява различните географски области и социални сегменти на Либия. "Това са критични моменти и ние вземаме предвид, че кабинетът трябва истински да постигне национално единство и да търси консенсус и помирение", каза той. Той добави, че суверенните министерски портфейли на страната трябва да бъдат разделени поравно между кандидатите от трите ключови географски области на Либия на изток, запад и север.

Пред преходното правителство има плашещ списък със задачи, включително 24 декември 2021 г. - датата на националните избори. Tрябва също да се стартира националният процес на помирение, да се приложи споразумението за прекратяване на огъня и да се справи с тежката икономическа криза в страната. Членовете на служебното правителство нямат право да се кандидатират на изборите през декември. През октомври беше подписано прекратяване на огъня между двете основни партии - базираното в Триполи правителство на националното съгласие и силите на либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар.

ООН изпраща наблюдатели в Либия

ООН изпраща наблюдатели в Либия

За да осигури прекратяването на огъня между враждуващите съперници

Либия стигна до вътрешен въоръжен конфликт след свалянето и убийството на бившия диктатор Моамар Кадафи през октомври 2011 г. Страната премина през цикли на насилие и тероризъм. Влошената здравна система в Либия се бори с нарастващия брой случаи на COVID-19.