САЩ и Турция ще работят конструктивно за постигането на общите си интереси в Сирия. Това заяви във вторник на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, отговаряйки на въпрос за перспективите за сътрудничество между Вашингтон и Анкара за Идлиб.

"Имаме общи интереси с нашите турски партньори по отношение на Сирия," каза той. "Ще продължим да работим конструктивно с Турция за постигане на общите ни интереси в бъдеще."

Русия и Сирия обвиниха САЩ, че предоставят хуманитарната помощ на ООН на терористи

Русия и Сирия обвиниха САЩ, че предоставят хуманитарната помощ на ООН на терористи

Лагерът Рукбан бил "американски конвейер за подготовка на екстремисти"

Конфликтът в Сирия започна през пролетта на 2011 година. Само за няколко месеца вълненията в градовете се превърнаха в гражданска война между правителствените сили и опозицията.

Сега противниците на правителството продължават да държат провинция Идлиб в североизточната част на страната.

Припомняме, миналата седмица САЩ нанесаха удар по няколко сгради на сирийско-иракската граница, използвани от редица подкрепяни от Иран паравоенни групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада". Военното министерство на САЩ подчерта, че ударът е отговор на неотдавнашните нападения срещу американски и коалиционни сили в Ирак. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Иран трябва да разглежда решението му за въздушните удари на САЩ в Сирия като предупреждение.

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

Сирия осъжда въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран милиции

"Страхливото" нападение е срещу международното право и ще доведе до ескалация в региона

Израел също бомбардира ирански цели в Сирия в отговор на експлозията на борда на израелски кораб в Оманския залив. Според израелски представители взривът на кораба вероятно е дело на Иран.