Хиляди цивилни са били подложени на "невъобразими страдания", включително изтезания, сексуално насилие и смърт при задържане по време на продължаващия от десетилетие конфликт в Сирия. Това обявиха разследващи на ООН, цитирани от "Франс прес".

Десетки хиляди цивилни, които са били задържани, са в неизвестност, без никаква следа от местонахождението им, е установила разследващата комисия на ООН за Сирия.

В доклада на тричленната комисия, базиран на над 2 500 интервюта, проведени в продължение на 10 години, са проведени разследвания на повече от 100 места за задържане.

Асад обесил 13 000 души в затвор в Сирия между 2011 и 2015 г.

Асад обесил 13 000 души в затвор в Сирия между 2011 и 2015 г.

Това се отбелязва в доклада "Човешка кланица"

Комисията е установила, че почти всяка голяма страна, която е контролирала територия в Сирия от 2011 г., е извършила нарушения и злоупотреби, свързани със арестуваните.

"Стотици хиляди членове на семействата имат право на истината за съдбата на близките си", подчерта председателят на комисията Пауло Пинейро.

"Това е национална травма, която трябва спешно да бъде преодоляна чрез действия на страните и международната общност", настоя още той.

В доклада се подчертава, че задържаните продължават да бъдат малтретирани в известни места за задържане.

"Тези задържани са претърпели невъобразими страдания", изтъкнаха от комисията.

Сирийци с жалба в Германия заради сексуални издевателства в затворите на Асад

Сирийци с жалба в Германия заради сексуални издевателства в затворите на Асад

Подали са жалба до прокуратурата в Германия

"Това се случва със знанието и съгласието на правителствата, които подкрепиха различните страни в конфликта. Съдбата на десетки хиляди цивилни, принудително изчезнали след действия на сирийските правителствени сили, мнозина преди близо десетилетие, остава неизвестна. За мнозина се предполага, че са умрели или екзекутирани", посочват още от комисията. 

Комисарят Карен Кьонинг Абузаид заяви, че страните в конфликта, с малки изключения, не са разследвали собствените си сили, като фокусът изглежда е бил прикриване, а не разследване на престъпления, извършени в арестите.

В доклада се казва, че мъжете, жените, момчетата и момичетата, задържани от правителствени или проправителствени сили, са били подложени на нечовешко отношение и изтезания, включително изнасилване.

"Най-малко 20 различни ужасяващи метода на изтезания, използвани от правителството на Сирия, са подробно документирани", се казва в доклада.

"Те включват прилагане на електрошокове, изгаряне на части от тялото, изтръгване на нокти и зъби, подигравки, разпъване или ограничаването на лица от един или два крайника за продължителни периоди, често в комбинация с тежък побой", се разкрива още в документа.

Авторите призоваха всички страни в конфликта да спрат нарушенията, незабавно да освободят определени категории задържани и да позволят независим мониторинг на местата за задържане.

Неговите констатации ще бъдат представени на Съвета на ООН по правата на човека на 11 март.

Независимата международна разследваща комисия за Сирия е упълномощена от съвета да разследва и регистрира всички нарушения на международното право от март 2011 г. в страната.

Комисията нееднократно е обвинявала различните страни във военни престъпления, а в някои случаи и в престъпления срещу човечеството.

След избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. над 387 000 души са загинали, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.