Седмина сирийци, които са претърпели или станали свидетели на изнасилвания и сексуално насилие в затворите на режима на сирийския президент Башар Асад, са подали наказателна жалба до прокуратурата в Германия. Това обяви неправителствена организация, която ги подкрепя, съобщава "Франс прес".

Четирите жени и трима мъже са били държани в различни затвори в Дамаск, Алепо и Хама между април 2011 г. и август 2013 г., уточни Европейският център за конституционни и човешки права (ECCHR), базирана в Берлин правозащитна организация.

Всички те са били жертви или свидетели на изтезания и сексуално насилие, включително изнасилване, "електрически шокове по гениталиите... и принудителен аборт", посочват от ECCHR.

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

САЩ удариха Асад и съпругата му Асма с най-тежките санкции досега

Асад бил архитект на страданието на сирийския народ

Ищците са посочили в жалбата си деветима висши служители от сирийското правителство и военновъздушните сили, включително Джамил Хасан, бивш близък сътрудник на Асад и ръководител на разузнаването на военновъздушните сили до 2019 г.

Хасан вече е обект на международна заповед за арест от Германия и Франция по подозрения в престъпления срещу човечеството.

Сексуалното насилие и насилието, основано на пола, в сирийските затвори "беше и продължава да е част от широко разпространена и систематична атака срещу цивилното население" след началото на сирийската война през 2011 г., изтъкват от ECCHR.

"Искам международната общност и съдебните власти да знаят през какво сме преминали само защото сме жени", подчертава една от жертвите.

Amnesty: Русия и Асад целенасочено бомбардират училища и болници

Amnesty: Русия и Асад целенасочено бомбардират училища и болници

Свидетелски показания, видеоматериали, снимки...

Първото съдебно дело в световен мащаб заради подкрепяните от държавата изтезания на режима на Асад започна в Германия през април.

Двамата обвиняеми по делото са съдени на принципа на всеобщата юрисдикция, който позволява на чужда държава да преследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

В гражданската война в Сирия, която започна с брутални репресии срещу антиправителствените протести, загинаха над 380 000 души и беше разселено близо половината от населението на страната преди конфликта.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, изчислява, че най-малко 100 000 души са загинали от изтезания или в резултат на ужасните условия в затворите на режима.

Половин милион души са преминали през затворите на режима от 2011 г. насам.

Няколко хиляди души са загинали за същия период в затворите, управлявани от бунтовнически групировки, твърдят от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Ердоган призова Путин да усмири Асад

Ердоган призова Путин да усмири Асад

Лидерите повториха готовността си за пълно прилагане на всички споразумения