Правителството на сирийския президент Башар Асад е обесило тайно 13 000 затворници в един от най-известните затвори в Сирия през последните пет години. Екзекуциите са част от политика на изтребление, която е наредена от най-високите етажи на властта.

Това се отбелязва в доклада "Човешка кланица" на "Амнести интернешънъл", цитиран от "Гардиън".

Хиляди други са загинали в затвора Saydnaya при мъчения и заради липса на храна, пояснява организацията. Телата на убитите и загиналите са хвърляни в два масови гроба край Дамаск през нощта всяка седмица във вторник през последните най-малко пет години.

В доклада се разкриват подробности за извършвани от правителството безпрецедентни престъпления по време на гражданската война в Сирия, при която са загинали най-малко 400 000 души.

Неправителствената организация предполага, че хиляди други хора може да са обесени в затвора от края на 2015 година, тъй като бивши охранители и арестанти, разкрили информация пред "Аменсти интернешънъл", нямат достъп до достоверна информация какво се случва в Saydnaya.

Интервюирани са 84 души. Сред разпитаните са четирима бивши надзиратели в две ключови сгради - "червена сграда", в която се държат цивилни и "бяла сграда", в която са били държани бивши военнослужещи и където са били извършвани екзекуциите. След повече от 12 месеца проучване организацията се фокусирала върху 31 мъже, които са били затворени в двете сгради. Военен съдия също е разкрил информация пред организацията.

Свидетелите разкриват, че един или два пъти в седмицата са били екзекутирани между 20 и 50 души след скалъпени съдебни процеси пред военен съд. Телата им са били закарвани в намиращата се в близост военна болница Tishreen, където причината за смъртта обикновено е била регистрирана като респираторни усложнения или сърдечна недостатъчност. Телата са погребани южно от Дамаск.

През май 2016 година Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че най-малко 60 000 души са умрели вследствие на мъчения или лошите условия в сирийските затвори.