Русия призовава САЩ да замрази преговорите за създаване на бази за противоракетна отбрана в Европа, докато не бъде разгледано предложението на руската страна за съвместно използване на Габалинската радиолокационната станция. Това е казал руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Предложението за съвместно използване на Габалинската радиолокационна система беше направено от руския президент по време на срещата му с Джордж Буш в Хайлигендам.

Лавров обяснява, че на този етап радиолокационната станция в Азербайджан се явява надеждна станция за предупреждение, разрешава всички поставени й задачи и служи на руските интереси.

Според Сергей Лавров едно съвместно използване на информацията от Габалинската радиолокационната станция ще отмени нуждата на САЩ от разполагане на елементи на ПРО в Европа и от плановете за разгръщане на космически компоненти.
По думите на външния министър главната задача е съвместното реагиране на възникваща опасност.

Лавров е отбелязал, че руското предложение не се явява допълнение към плана за ПРО на САЩ в Европа, а че то превръща плановете на САЩ в ненужни.

Лавров посочва също, че президентите Буш и Путин са се договорили да бъде започнато разглеждане на руското предложение, а на срещата Владимир Путин е настоял през това време американската страна за замрази преговорите с Полша и Чехия.

„Ние предлагаме не двустранни преговори между САЩ и Русия, а колективни; общо преразглеждане на анализа на заплахата от ракети, която би могла да съществува до 2020 г., и разработване на мерки по предотвратяване на опасността", каза още Лавров.

"Ние считаме, че руската идея ще доведе до цялостно сътрудничество. Без такъв подход, би било трудно. Ако САЩ се стреми към стабилност, то са длъжни да избягват действия, които застрашават безопасността на партньорите", отбелязва Лавров.

В отговор на въпрос дали Азербайджан е съгласен за съвместно използване на станцията от Русия и САЩ, външният министър е посочил, че руският президент вече е провел разговори, в хода на които е получено съгласието на Азербайджан.