От космодрума Плесецк в руската Архангелска област е била изстреляна ракетата носител "Ангара-A5".

"Космическите войски на въздушно-космическите сили извършиха изпитателно изстрелване на ракета носител от тежък клас "Ангара-А5", уточниха от руското военно министерство, цитирани от местните медии.

Изстрелването е извършено в 08:50 часа московско време (7:50 часа българско), като всичко е преминало в щатен режим. 

Намериха "опасен проблем" в двигателите на руската ракета "Ангара"

Намериха "опасен проблем" в двигателите на руската ракета "Ангара"

Може да бъде разрушена при изстрелване

По-нататъшното извеждане на орбиталния блок в целевата геостационарна орбита (около 36 хиляди километра) ще се извърши с помощта на горния блок "Бриз-М" по деветчасова схема.

Както отбелязват от руското военно ведомство, по-рано в района на Коми, Томска област и акваторията на Филипинско море е станало отделянето на първата, втората и третата степен и освобождаването на главния обтекател.

"Ангара" е семейство от руски ракети носители, вариращи от лек до тежък клас. Новото ракетно семейство използва екологично чисти горивни компоненти. По-рано бяха извършени само две изстрелвания, и двете от космодрума Плесецк: леката "Ангара-1.2ПП" беше изстреляна през юли 2014 г., първото изстрелване на тежката "Ангара" се състоя на 23 декември 2014 г., след което в орбита беше изстрелян макет на полезен товар с тегло два тона.

Полетните тестове, както беше съобщено по-рано, трябва да продължат през 2021 г. Планира се изстрелване на трета ракета "Ангара-A5" с разгонен блок ДМ-03 "Персей". Според източник на "Новости" в ракетно-космическата индустрия той също ще бъде с макет на космически кораб. Общо в рамките на летателни изпитания трябва да се извършат шест изстрелвания.