Русия, Китай и Иран използват сходни истории за поощряване на дезинформационни кампании срещу САЩ на фона на пандемията от коронавирус.

Това се посочва в доклад на Държавния департамент, цитиран от "Политико".

Трите държави водят кампании, с които внушават, че коронавирусът е дошъл от американски войници и че вирусът е американско биооръжие, което е използвано за политически цели. В дезинформационните кампании също се твърди, че трите държави се справят по-добре със здравната криза в сравнение със САЩ, където има повече случаи от трите държави взети заедно.

ООН бори дезинформацията, свързана с COVID-19

ООН бори дезинформацията, свързана с COVID-19

Фалшивите новини са не по-малко опасни от самия вирус

Държавни медии и министри по сходен начин разпространяват фалшиви истории. Според "Политико" Министерството на отбраната на Русия лансира конспиративна теория, че милиардерът Бил Гейтс има роля в създаването на вируса.

В доклада се подчертава, че преди пандемията трите държави не са били толкова синхронизирани с посланията си до февруари 2020 г. Държавният департамент предполага, че това е в отговор на растящото недоволство на гражданите в трите държави.

Помпео обвини Китай в дезинформация за коронавируса

Помпео обвини Китай в дезинформация за коронавируса

Призова за повече прозрачност

Новият коронавирус, като тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г., се смята от някои експерти по инфекциозни заболявания, че е тръгнал от пазар за диви животни в Китай. Десетки законодатели в САЩ призоваха за затваряне на тези пазари.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,35 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 160 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 171 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 658 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".