Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини в понеделник Китай, че разпространява дезинформация относно пандемията на коронавирус и призова за прозрачно споделяне на важни данни за броя на случаите и смъртността.

"Виждали сме кампании за дезинформация не само от Иран и Русия, но и от Китай и други, за да избегнат отговорността и да сеят объркване за това къде е започнал вирусът", каза Помпео в телефонно интервю за медии от Азия, Океания и САЩ

Той настоя, че и други световни сили споделят загрижеността му. На срещата на върха на Г7  един от министрите говори с мен за факта, че европейците са били тормозени в Африка заради кампания за дезинформация, че този вирус е създаден някъде в Европа ", каза той.

Тръмп: Китай лъже, че US военни са донесли коронавируса

Тръмп: Китай лъже, че US военни са донесли коронавируса

Не ми хареса, когато те...казаха, че наши войници са внесли вируса в Китай

В интервюто от понеделник секретарят се въздържа от използването на "вирусът Ухан", като вместо назова пандемията като COVID-19, официалното име, определено от Световната здравна организация, което показва известно внимание на Пекин.

Помпео обаче осъди решението на Пекин да изхвърли американските репортери от Китай.

"Това ще намали капацитета на всички нас да разберем какво се случва" в Китай и целия регион и да имаме добри набори от данни", каза той.

Припомняме, че Китай и САЩ взаимно се обвиниха за появата на вируса.