Слуховете, че САЩ са донесли коронавируса в Китай са лъжа. Това обяви американският президент на ежедневния брифинг в Белия дом в четвъртък, пише "Дейли телеграф".

"Не ми хареса, когато те...казаха, че наши войници са внесли вируса в Китай", оплака се американският лидер и добави, че коментарът е направен от китайски представител на по-ниско ниво. По думите му коронавирусът е тръгнал от Китай, а не от САЩ. 

САЩ изпревариха Китай и Италия по броя на заразените с COVID-19

САЩ изпревариха Китай и Италия по броя на заразените с COVID-19

Установените случаи по света са над 527 хиляди...

Американското правителство нарича заболяването "китайския вирус" или "вируса от Ухан", което вбесява Пекин. 

Американският лидер също каза, че бързото нарастване на случаите в САЩ се дължи на тестването."Ние тестваме огромна група от хора", отбеляза той и подчерта, че "не знаете какви числа идват от Китай".

Президентът на САЩ проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин.

Преди седмица китайска медия свърза коронавируса с американска военна лаборатория.

САЩ регистрираха над 10 000 заразени с коронавирус за ден

САЩ регистрираха над 10 000 заразени с коронавирус за ден

Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват, че в САЩ има близо 70 000 случая инад 1000 починали

Говорител на външното министерство на Китай написа в "Туитър", че американската армия може да е донесла епидемията в Ухан.

Държавният департамент на САЩ привика посланика на Китай заради този коментар. Световната здравна организация коментира, че няма доказателства за тези твърдения на Пекин.

Вчера САЩ изпревариха Италия и Китай като страната в света с най-много случаи на заболели от коронавирус. Към момента в САЩ има около 86 000 случая и близо 1300 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 465 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 21 000. Регистрирани са случаи в 199 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 530 000 случая и над 24 000 починали в 176 държави, възстановили са се около 122 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".