Лидерите на Китай и САЩ проведоха телефонен разговор в опит да намалят натрупалото се между двете държави напрежение заради пандемията от коронавирус, съобщават световни агенции.

Китайската телевизия CCTV информира, че Си Дзинпин и Доналд Тръмп са разговаряли след виртуалната среща на върха на Г-20 в четвъртък.

САЩ изпревариха Китай и Италия по броя на заразените с COVID-19

САЩ изпревариха Китай и Италия по броя на заразените с COVID-19

Установените случаи по света са над 527 хиляди...

В "Туитър" Тръмп написа, че е провел много добър разговор със Си Дзинпин.

Много подробно обсъдихме коронавируса, който опустошава големи части от планетата ни. Китай преживя много и разбра много за вируса. Работим в тясно сътрудничество. Голямо уважение, написа Тръмп.

Си е заявил от своя страна, че сътрудничеството между двете държави е единственият правилен избор.

По време на разговора китайският лидер призова за единство и солидарност. Той отправи три послания: засилване на международните усилия за спиране на вируса, укрепване на икономиката и САЩ да спрат враждебните действия към Китай.

Този вирус не знае граници и пандемията е нашият общ враг. Всички държави трябва да се обединят и да наложат най-стриктната мрежа за обща превенция и общ контрол на заболяването, призова Си Дзинпин.

През последните седмици представители на двете държави взаимно се обвиняват за възникналата здравна криза. САЩ критикуват Китай за първоначалния муден отговор, но Пекин отговаря, че са информирали Вашингтон още в началото на януари. Тръмп също вбеси китайците с използването на фразата "китайския вирус".

Вчера Тръмп съобщи, че Си Дзинпин е поискал да разговарят.

Последният разговор между двамата лидери беше в началото на февруари.