Нарастващият интерес и присъствие на Русия, Китай и САЩ на Северния полюс имат дестабилизиращ ефект върху сигурността в региона. Това се посочва в доклад за оценка на риска на военното разузнаване на Дания, цитиран от EURACTIV.

Напрежението с Кралство Дания, което включва Дания, Гренландия и Фарьорските острови, може би е по-открито експлоатирано, особено от Русия и Китай, се казва в доклада на разузнавателната служба.

Въпреки че Дания е отговорна за отбраната и външните работи на кралството, автономните области и скандинавската страна имат различни виждания и интереси що се отнася до външните отношения.

Китай, според списание Arctic Today, вече инвестира в проекти на Гренландия.

Що се отнася до Русия, рискът изглежда е от военен характер. Новосъздадената военновъздушна база в Нагурское, разположена на 2000 километра от Гренландия, улеснява руските изтребители да действат в региона.

Има вероятност да възникне въоръжена надпревара, тъй като САЩ и Дания обмислят как да укрепят военновъздушната база "Туле" на Гренландия.

Отделно Дания, Русия и Канада имат претенции към дъното на Северния ледовит океан като част от континенталния им шелф. В момента претенциите на Дания и Русия се разглеждат от комисия към ООН.

Ако решението е в полза на Русия, Дания може да промени конструктивния си подход, се посочва в доклада.