Руски военен самолет е ударил украински войски на Змийския остров в Черно море тази нощ. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Новината идва малко след като Украйна обяви, че отново е издигнала знамето си на острова.

По-рано днес началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, публикува видео "Телеграм" на трима войници, които издигат голям украински флаг на острова, от който руските сили се изтеглиха на 30 юни.

В края на юни той написа в Туитър: "БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа".

Впоследствие руското министерство на отбраната потвърди, че руските въоръжени сили са се изтеглили от острова.

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Знамето на Украйна отново се вее на Змийския остров

Това съобщи говорител на южното военно командване на страната

Ведомството определи маневрата като "жест на добра воля" и подчерта, че това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна.

Ден по-късно Украйна обвини руската армия, че е атакувала Змийския остров с фосфорни бомби.

Още от началото на руската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Украйна обвинява Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров

Украйна обвинява Русия, че е пуснала фосфорни бомби на Змийския остров

Атаката става ден след като Русия изтегли войските си

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда, че е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент в руската война.