Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO) заяви в сряда, че Русия е решила да напусне международната агенция точно когато, държави-членки се подготвят да гласуват за суспендирането на Русия заради нейната инвазия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорител на UNWTO коментира, че въпреки оттеглянето на Русия, събранието все пак ще гласува, тъй като този ход ще има незабавни ефекти, докато официалният процес на оттегляне ще отнеме една година.

Зураб Пололикашвили, генерален секретар на базираната в Мадрид UNWTO, каза по-рано, че се надява членовете да гласуват за спиране на Русия и да дадат пример на други международни организации.

Мнозинство от две трети от общо 160 държави-членки трябва да подкрепят суспендирането, което би имало само символични последици за Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че решението за напускане на UNWTO няма да засегне туризма в страната.

"Секторът на туризма, особено този за вътрешния туризъм, ще продължи своето развитие. Външните направления за туризма също са отворени, зависещи от въпросите на конкуренцията по отношение на качество и цена", каза той. Той не даде повече подробности.

Общото събрание на ООН по-рано този месец гласува за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека заради доклади за нарушения на правата на човека в Украйна, което накара Москва да обяви, че се оттегля.

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с отнето членство в който и да е орган на ООН