Русия е наредила да се заличат личните данни на репресирани затворници в Главно управление на лагерите (ГУЛаг), които са действали по време на Съветския съюз.

Това е установил изследовател, който е алармирал историци, информира АФП.

Сергей Прудовски заяви пред осведомителната агенция, че се е свързал с властите в Магадан, където в миналото съветски затворници са копали в златни мини, и е получил информация, че личните данни на затворник са били унищожени в съответствие с "официална заповед" от 2014 г.

"Напълно случайно разбрах, че са унищожавани лични данни", каза Прудовски, изследовател, който е специалист по лагерите в Далечния изток.

"Подадох молба. Интересувах се от съдбата на един човек дали е оцелял в лагерите. Установих, че там съществува заповед за вътрешно ползване", добави той.

В отговора на местното вътрешно министерство, публикуван от изследователя във "Фейсбук", се казва, че личните данни могат да бъдат съхранявани за ограничен период според заповед на министерството, Федералната служба за сигурност и други органи с архиви от съветската ера.

Данните са свързани с вкарването на затворници в лагери, прехвърлянето им в други и какво се е случило с тях - дали са починали или са освободени, според изследователи.

При президента Владимир Путин руските власти омаловажават преживяния от милиони руснаци ужас в ГУЛаг.

Прудовски е предал писмото на вътрешното министерство на Музея за историята на съветските затворнически лагери в Москва, който се е свързал със Съвета по човешките права към президента на Русия.

Ръководителят на съвета Михаил Федотов заяви пред РИА Новости, че ликвидирането на такива картони с данни би било "варварство", но той се надява просто да е станала някаква грешка.

Алексей Макаров, изследовател от правозащитната организация "Мемориал", която помага на жертви и роднини на жертвите на съветски репресии, коментира, че новината е изненада.

"Чухме за това от Сергей Прудовски, когато получи писмото. Това е заповед за вътрешно ползване, не е публикувана, която не е обсъждана с обществеността или с Росархив", каза той, имайки предвид държавната агенция за архиви.

Не е ясно колко карти са унищожени, добави той.