Русия настоява Молдова незабавно да спре блокирането на уебстраници на руски език, практика, която определи като атака срещу свободата на медиите и правата на рускоезичното население, съобщава Agerpres.

"Призоваваме Кишинев да се въздържа от предприемане на стъпки, които нямат нищо общо с истинската свобода и демокрация и да премахне дискриминационните забрани за излъчване на руски и рускоезични медии", каза говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Службата за разузнаване и сигурност на Молдова нареди блокирането на два руски новинарски уебсайта Eadayli.com и Bloknot.ru в четвъртък.

Това решение е нова стъпка към "изтласкването на съдържанието и медиите на руски език от информационното пространство" на Република Молдова, отбелязва Захарова.

"Всичко това се прави на фона на открито антируска дейност в страната от украинските и западните медии", каза говорителката на руското МВнР.

Според Москва мерките срещу руските медии са нарушение на правата на националните малцинства в Република Молдова, страна, която въведе извънредно положение след избухването на войната в Украйна.

Молдова се страхува от руска офанзива в Приднестровието

Молдова се страхува от руска офанзива в Приднестровието

Въпросът не бил дали, а кога